22 d’abril 2011

fricandó


(per a 4-5 menjades)

-700 gr de carn de vedella (culata, tall rodó, etc.). Podeu demanar que us la tallin per fer fricandó.
-1 ceba, tallada molt petita
-3 cullerades de salsa de tomàquet (si pot ser, casolana)
-4 o 5 grapats de carreretes (o moixernons) deshidratades
-1/2 copeta de conyac (uns 100 ml.)
-300 ml. de caldo
-farina, sal, oli, pebre

Poseu les carreretes en remull en un bol amb mig litre d'aigua (millor si és filtrada o embotellada).
Salpebreu la carn, enfarineu-la i espolseu-la bé. Fregiu-la lleugerament en una cassola amb una mica d'oli. Reserveu-la.
En la mateixa cassola, i amb el foc al mínim, sofregiu-hi la ceba molt lentament. Quan comenci a agafar color, afegiu-hi la salsa de tomàquet i aneu remenant de tant en tant, fins que quedi tot caramelitzat (això trigarà uns 20 minuts).
Enceneu el forn a 170º, per dalt i per baix alhora si teniu aquesta opció. Si no, només per baix.
Afegiu-hi les carreretes -que són els bolets de la primavera- i una mica de l'aigua del remull, que haurà agafat un color marró fosc i tindrà un sabor intens; afegiu-ne la quantitat que vulgueu segons el vostre gust (us aconsello que n'hi poseu una tercera part aproximadament). Apugeu una mica el foc i afegiu-hi un got de caldo (o d'aigua), el conyac, una mica de sal, i remeneu-ho agafant la cassola per les nanses, fent un lleu moviment circular per tal que tot es vagi integrant.
Ara ja podeu apagar el foc i posar ràpidament la cassola al forn, que s'hi estarà ben bé entre 45 minuts i una hora, fent un tímid xup-xup.
Heu d'anar vigilant que no s'evapori tot el líquid i, si cal, afegir-n'hi més (de caldo o d'aigua; de conyac, no cal).
Consell: si podeu esperar, el fricandó és sempre més bo l'endemà de cuinar-lo.
Tot plegat us tindrà entretinguts unes dues hores i mitja (si feu la salsa de tomàquet el mateix dia, compteu una hora més) però, malgrat això, no és gens difícil de fer i és deliciós!

*Recepta de la Carme Feliu

1 comentari: