22 de gener 2011

galetes de fruits secs i sucre negre



Variant de les "Chocolate chip cookies" més saludable o per al·lèrgics a la lactosa, al gluten, etc.:

Ingredients:

-125 gr de margarina de soja
-1 culleradeta d'essència de vainilla
-150 gr de sucre negre
-1 ou batut
-375 gr (1 taza i 1/2) de farina d'espelta
-1/2 culleradeta de sal
-1/2 culleradeta de bicarbonat
-375 gr de fruits secs variats: nous, macadàmies, panses, orellanes, fruita deshidratada (coco, maduixes, papaia, etc.)

"Chocolate chip cookies"





 Ingredients:
- 125 gr mantega (pomada, treta de la nevera un parell d'hores abans)
- 1 culleradeta essència de vainilla
- 1/2 tassa de sucre (uns 125 gr)
- 1/4 de tassa de sucre negre
- 1 ou batut
- 1+1/2 tasses de farina tamisada
- 1/2 culleradeta de sal
- 1/2 culleradeta de bicarbonat
- 250 gr xocolata negra en trossets petits
- 1/2 tassa (uns 60 gr) de nous trossejades

Encén el forn a 190º.
Posa paper de forn a la safata i enllarda-la una mica amb mantega o oli.
Barreja bé la mantega, la vainilla i els 2 sucres.
Afegeix-hi l'ou batut i  bat-ho bé.
Posa en un bol els ingredients secs, afegeix-hi la barreja anterior, remena bé i afegeix-hi la xocolata i les nous.
Fes boletes amb dues culleretes o amb les mans (va molt bé fer-ho amb guants de làtex), posa-les a la safata del forn i aplana-les, fent que quedin amb la forma de galeta. Deixa un espai d'un centímetre entre galeta i galeta.
Cou-les a 190º durant 12' amb el forn per dalt i per baix a l'hora, o bé 6' per baix i 6' per dalt. Quan es refredin s'enduriran; no cal esperar que es tornin dures dins del forn, ni tampoc cal que quedin molt fosques.
Si les voleu cruixents, deixeu-les refredar en una safata per refredar galetes o en una safata de "grill" i, un cop fredes, guardeu-les en un pot de vidre. Si les voleu més tovetes, traieu-les del forn quan tot just comencin a daurar-se pels costats, deixeu-les refredar a la safata on les heu cuit i guardeu-les quan estiguin tèbies en un recipient de plàstic.

 Consell: a l'hora de tallar la xocolata, és millor que l'hàgiu posat 20 minuts al congelador; si no, es desfarà molt ràpidament. No la talleu a prop del forn encès, pel mateix motiu.

Les galetes que veieu a l'esquerra de la foto són les mateixes, però amb una cullerada de cacau pur, barrejat amb l'ou, i trossets de xocolata blanca i negra.