22 d’abril 2011

pastís de formatge (de forn)


Ingredients:

-3 ous (millor de categoria 0 o 1)
-3 iogurts naturals (de vaca, cabra, ovella o soja)
-1 tarrina de formatge d'untar (natural o light)
-9 cullerades de sucre (o les que vulgueu; jo n'hi poso 4)
-3 cullerades de midó de blat de moro ("maizena")
-100 gr. de nabius o panses (opcional)


Enceneu el forn a 200º.

En un bol gran, barregeu tots els ingredients (tret de la fruita) amb una batedora elèctrica.

Afegiu-hi els nabius o les panses i integreu-los a la massa amb un parell o tres de moviments. No cal barrejar-ho gaire.

Poseu la massa en un motlle d'uns 20 o 25 cm de diàmetre. Si el motlle és més gran, com que aquest pastís no puja gaire, us quedarà massa fi i és possible que se us cremi. Fornegeu-lo 45 minuts o fins que el punxeu amb un bastonet de fusta i surti sec.

Podeu servir el pastís acompanyat d'un coulis de fruites: móres, gerds, nabius, maduixa, etc.

* Recepta de la Margarida Bastart

fricandó


(per a 4-5 menjades)

-700 gr de carn de vedella (culata, tall rodó, etc.). Podeu demanar que us la tallin per fer fricandó.
-1 ceba, tallada molt petita
-3 cullerades de salsa de tomàquet (si pot ser, casolana)
-4 o 5 grapats de carreretes (o moixernons) deshidratades
-1/2 copeta de conyac (uns 100 ml.)
-300 ml. de caldo
-farina, sal, oli, pebre

Poseu les carreretes en remull en un bol amb mig litre d'aigua (millor si és filtrada o embotellada).
Salpebreu la carn, enfarineu-la i espolseu-la bé. Fregiu-la lleugerament en una cassola amb una mica d'oli. Reserveu-la.
En la mateixa cassola, i amb el foc al mínim, sofregiu-hi la ceba molt lentament. Quan comenci a agafar color, afegiu-hi la salsa de tomàquet i aneu remenant de tant en tant, fins que quedi tot caramelitzat (això trigarà uns 20 minuts).
Enceneu el forn a 170º, per dalt i per baix alhora si teniu aquesta opció. Si no, només per baix.
Afegiu-hi les carreretes -que són els bolets de la primavera- i una mica de l'aigua del remull, que haurà agafat un color marró fosc i tindrà un sabor intens; afegiu-ne la quantitat que vulgueu segons el vostre gust (us aconsello que n'hi poseu una tercera part aproximadament). Apugeu una mica el foc i afegiu-hi un got de caldo (o d'aigua), el conyac, una mica de sal, i remeneu-ho agafant la cassola per les nanses, fent un lleu moviment circular per tal que tot es vagi integrant.
Ara ja podeu apagar el foc i posar ràpidament la cassola al forn, que s'hi estarà ben bé entre 45 minuts i una hora, fent un tímid xup-xup.
Heu d'anar vigilant que no s'evapori tot el líquid i, si cal, afegir-n'hi més (de caldo o d'aigua; de conyac, no cal).
Consell: si podeu esperar, el fricandó és sempre més bo l'endemà de cuinar-lo.
Tot plegat us tindrà entretinguts unes dues hores i mitja (si feu la salsa de tomàquet el mateix dia, compteu una hora més) però, malgrat això, no és gens difícil de fer i és deliciós!

*Recepta de la Carme Feliu

10 d’abril 2011

Brownie





-70 gr de harina
-1/2 cucharadita de levadura
-1/2 cucharadita de sal
-85 de chocolate amargo
-85 de mantequilla
-225 gr de azúcar moreno
-2 huevos grandes ligeramente batidos
-una cucharadita de esencia de vainilla
-55 gr de nueces troceadas (opcional)
-1 cucharadita de cacao en polvo

Precalienta el horno a 175º.
Mezcla en un cuenco la harina, el cacao, la levadura y la sal. Incorpora las nueces.
Mezcla el chocolate y la mantequilla en un cuenco a fuego muy lento hasta obtener una masa homogénea. Retira del fuego y añade el azúcar, los huevos y la vainilla.
Añade la mezcla de harina a la mezcla de chocolate y remueve bien hasta que queden todos los ingredientes bien incorporados.
Vierte la mezcla en un molde engrasado con mantequilla y hornéala durante 20 minutos, hasta que la superficie esté dura. Tiene que quedar blando por dentro; aunque parezca crudo, ésa es la textura ideal del brownie y su carácter distintivo.
Puedes decorarlo con frambuesas, grosellas, fresas silvestres, etc., o con una fina capa de cacao en polvo.
Queda delicioso acompañado de helado de vainilla, de yogur, de frambuesa, etc.
 

09 d’abril 2011

Sopa de cangrejo para dos




-10 cangrejos
-1 litro y medio de agua
-1 cucharadita de sal
-pimienta blanca al gusto
-1 tomate maduro
-media cebolla
-1 rama de apio
-1 nabo
-1 chirivía
-1 zanahoria
-4 cucharadas de aceite de oliva virgen


En una cazuela mediana sofríe los cangrejos con el aceite, la sal y la pimienta durante 10 minutos a fuego medio.
Añade las verduras troceadas y sofríe durante 10 minutos más.
Vierte el agua en la cazuela, dejando que hierva a fuego medio durante una hora.
Reserva 2 cangrejos.
Con la ayuda de una mano de mortero, aplasta los ingredientes de la sopa, para darle un poco de consistencia.
Cuela la sopa con un colador fino.
Rectifica de sal.
Presentación: decora los platos con los cangrejos que has reservado.