05 de juliol 2012

Coca de Sant Joan o de Sant Pere





Per la massa mare:
- 100 gr de farina
- 100 ml de llet
- 25 gr de llevat

Per la coca:
- 45 ml de llet
- 2 ous, batuts
- 50 gr de mantega, pomada
- 70 gr de sucre
- un polsim de sal
- la pell ratllada d'una llimona
- 1 culleradeta d'aiguanaf o aigua de flor de taronger  ("agua de azahar")
- 1 culleradeta d'essència de vainilla
- 1 ou per pintar la coca (opcional)

La nit abans de fer la coca, prepareu la massa mare: en un bol, desfeu el llevat amb els dits, afegiu-hi la llet a temperatura ambient o una mica tèbia, i la farina. Remeneu-ho bé, tapeu-ho amb un paper film i deixeu-ho reposar a la nevera tota la nit.

Per fer la coca, barregeu en un bol la llet, la sal, la llimona, la vainilla, la mantega i el sucre. Després, afegiu-hi l'aigua de taronger i els ous i seguiu remenant. Finalment, afegiu-hi la farina i la massa mare i remeneu-ho tot bé durant uns 5 minuts. Heu de procurar donar-li aire a la massa, ja sigui amb una màquina o manualment. Jo faig servir un estri com el de la foto, però ho podeu fer com us sembli més pràctic.
Poseu una mica de farina damunt del marbre de la cuina, enfarineu-vos també les mans i feu una o dues boles amb la massa, en funció de si voleu una coca molt gran o dues de mitjanes. Deixeu-les reposar uns 15 minuts.
Estireu cada bola damunt d'una safata de forn amb paper sulfuritzat o similar. Escampeu-hi la fruita confitada pel damunt i deixeu reposar la massa fins que hagi doblat el volum (una hora com a mínim).
Uns 15 minuts abans d'enfornar la coca, enceneu el forn a 180º.
Quan la coca ja hagi doblat el seu volum i estigui a punt d'anar al forn, acabeu de decorar-la amb els pinyons, el sucre, etc. També hi podeu posar crema de llimona; queda boníssima! Si voleu que tingui un aspecte brillant i més professional, la podeu pintar amb un ou batut, abans de posar-hi els pinyons i el sucre.
Poseu-la al forn durants uns 15 o 20 minuts. Els últims 5 minuts, poseu el forn per la part de dalt, perquè els pinyons quedin torradets.

1 comentari: